Nov 26
26 November 2018

Go Global Mexiko – senarelagd till hösten 2018

go_global_logo

Mexico har en produktion på över 3 m motorfordon.  80% exporteras varav hälften till USA. konkurrensfördelarna är låga löner, förmånliga handelsavtal med ett 40-tal länder och en välutvecklad underleverantörsindustri med en omsättning på över 80 B USD. 71% av insatsvarorna importeras vilket innebär goda affärs- och investeringsmöjligheter.  De flesta av gapen i underleverantörskedjan motsvarar väl produkter, tjänster och kompetens som finns i den svenska fordonskomponentindustrin.

Vår första GO GLOBAL-resa till Mexiko genomfördes i februari 2015.  Sedan dess har delvis förutsättningarna ändrats, dels genom etableringen av Volvo Cars i South Carolina och dels genom valet av Donald Trump till USAs president. Den mexikanska fordonsindustrin är starkt beroende av NAFTA som nu ska förhandlas om. Samtidigt är banden så starka och integrationen så stor mellan mexikansk och amerikansk bilindustri att eventuella förändringar bara kan ske gradvis. Vår systerorganisation i Mexiko – INA – bedömer att inga större förändringar kommer att ske.  Vårt besök syftar till att få information genom direkta kontakter med potentiella kunder och eventuella samarbetspartners och att identifiera affärsmöjligheter.  Programmet läggs upp i samarbete med ProMexico och INA.

Resan sponsras från Mexiko och vi räknar med att deltagarnas kostnader begränsas till egen tid plus resor och uppehälle.  Vår systerorganisation i Nederländerna RAI har uttryckt intresse av att vara med och vi räknar med att ett antal holländska leverantörsföretag kommer att delta.

Programmet håller på att utarbetas.  Vi kommer att ha vår bas i Mexico City och göra besök i delstaterna Hidalgo, Tlaxcala och Baja California.

Hidalgo ligger 65 km norr om M.C. och Puebla. Saten har välutbildad arbetskraft och är specialiserad på högteknologiska industriella processer.  Där finns ett universitet med särskild inriktning på teknikutveckling. Där finns också företag som Bombardier, DINA (Mexikos enda LV-tillverkare) KING Autobuses och Giant Motors.

Tlaxcala ligger intill Hidalgo och har mycket bra infrastruktur och kommunikationer med omedelbar närhet till de viktigaste  motorvägarna, internationella flygplatser och den viktigaste hamnstaden Veracruz. I närheten ligger VW, BMW och flera tyska T1 leverantörer.

Baja California gränsar till Kalifornien och erbjuder p.g.a. sitt läge goda möjligheter till leverantörer till fordonsindustrin, aerospace och elektronik. Dit tar det 2 timmar med flyg från M.C. och vi kommer att göra en övernattning.

America Industries erbjuder Start Up & Shelter Programs i egna industriparker.  Shelter Program är en allt-i-ett lösning som innehåller administrativa tjänster (Tillståndsgivning, tull och logistik, HR, bokföring etc.) Vi kommer att besöka några av deras industriparker.

Vi ber er som är intresserade av att delta på seminariet den 1 februari och/eller GO GLOBAL-resan till Mexiko att anmäla er till info@fkg.se.

Projektledare är Peter Ekenger peter@ekenger.com tel 0411-522001. Kontakta honom om ni har frågor eller vill ha mera information.

 

 

Tid: Planeras in 2018

Program